psychomotorische
therapie
voor kinderen
Kinderen vragen niet om een therapeut, maar laten zien hulp te willen. Door op school stil te zijn, buikpijn te hebben, snel boos te worden, ruzies maken of niet meer naar school willen.
Werkwijze
PMT Praktijk Terhave in Groningen biedt psychomotorische therapie vroegtijdig en laagdrempelig in de buurt van het kind, gezin en school. Direct en effectieve zorg kunnen bieden op o.a. scholen door middel van een samenwerkingsverband waarin het kind tijdens onderwijsplicht passende zorg krijgt aangeboden in zijn of haar omgeving.
Wat ga je doen
binnen de PMT?
De PMT biedt een veilige plek waar bewegingsgericht wordt ervaren en de kinderen op speelse en ervarende wijze kunnen oefenen en experimenteren met ander/ nieuw gedrag.
Sommige kinderen vinden het niet gemakkelijk te praten over de dingen die ze moeilijk, lastig of eng vinden. Binnen de PMT komen hun problemen naar voren tijdens sport en spel situaties, wat een aanknopingspunt kan zijn om er over te praten. PMT is voor kinderen en jeugdigen die heel verlegen of onzeker zijn, die snel boos zijn of juist erg verdrietig, druk of impulsief, of moeite hebben voor zichzelf op te komen.
Er is binnen de PMT naast het bewegen, juist ook aandacht voor het stilstaan bij- en ervaren van verschillende lichaamservaringen en het zoeken naar de juiste woorden.
Psychomotorische therapie wordt als individuele therapie, groepstherapie of ouder en kind therapie aangeboden.
Tijdens de PMT wordt geoefend met het voelen van verschillende lichaamservaringen, bijvoorbeeld die van vermoeidheid en spanning, maar ook bij signalen die vrijkomen bij boosheid. Er wordt gekeken in welke (bewegings-)situaties iemand boos wordt, bijvoorbeeld wanneer iets niet direct lukt en welke signalen hij/zij in zijn lichaam waarneemt. Zo leert men zijn/haar boze buien aanvoelen, aankomen en wat hij kan doen om de boosheid weer te laten zakken.
Ook kinderen die moeite hebben met het samenspelen met andere kinderen kunnen baat hebben bij PMT. Dit kan in een groep, maar dit kan ook individueel. Tijdens de intake zal bekeken worden wat het beste bij het kind past. Sportieve prestaties en vaardigheden zijn niet van belang; het bewegen en de lichamelijkheid worden als middel gebruikt, niet zozeer als een doel.